Skip to main content

Izstāde "Pavārgrāmatas. Laikmeta garšas" iedvesmoja ikvienu tās apmeklētāju

Izstāde "Pavārgrāmatas. Laikmeta garšas" iedvesmoja ikvienu tās apmeklētāju

Jelgavā pirms 225 gadiem publicētā pavārgrāmata “Latviskā pavāru grāmata muižas pavāriem par mācību visādus kungu ēdienus gārdi vārīt un sataisīt” bija ierosmes avots tam, lai Jelgavas pils Muzeja telpās tiktu iekārtota vērienīga latviešu autoru pavārgrāmatu izstāde. Izstādē “Pavārgrāmatas. Laikmeta garšas” bija skatāmas vairāk kā 150 dažādos Latvijas vēstures laika posmos publicētās pavārgrāmatas. Puse no izstādītajām pavārgrāmatām bija LLU Fundamentālās bibliotēkas krājums, savukārt otru pusi veidoja LLU PTF Uztura katedras mācībspēku un citu interesentu privāto bibliotēku pavārgrāmatas.

Izstādē ikviens interesents varēja skatīt pavārgrāmatu gan saturisko, gan vizuālo noformējumu izmaiņas, mainoties gan kulinārijas modei, gan politiskajai situācijai dažādās Latvijas vēstures gadu desmitēs. Pavārgrāmatu izstādi bagātināja dažādi attiecīgo laikmeta posmu raksturīgi virtuves priekšmeti un trīs galda klājumi, tā demonstrējot atšķirīgos viesmīlības akcentus. Katru pavārgrāmatu desmitgadi    papildināja mūsdienu Latvijas pavāru izteicieni, kurus varēja izlasīt, skenējot izvietotos QR kodus. Šī aktivitāte bija jo īpaši saistoša izstādes jaunākajiem apmeklētājiem. Izstādē bija “iekodētas” šādas atziņas:

  • Raimonds Zommers – 1. Aizraujošas dzīves recepte slēpjas eksperimentos un jaunu garšu meklējumos. 2. Mēs bieži aizmirstam, cik daudz var pagatavot no viena produkta.
  • Maija Kaire – Torte var būt tik brīnišķīgi skaita un fantastiski garšīga vienlaicīgi!
  • Ina Poliščenko – 1. Ēdiens vienmēr jāgatavo ar mīlestību! 2.  Viena salda kūciņa figūrai par skādi nenāks!
  • Mārtiņš Rītiņš – 1. Kas var būt labāks par šo? 2. Nekas... nekas nevar būt sliktāks par pārceptu zivi.

Izstāde bija skatāma šīs vasaras visu mēnešus. Izstādi iepazina un iedvesmojās jauniem kulinārijas izaicinājumiem vairāk kā 1300 izstādes apmeklētāji.

Izstādes veidošana bija labs sadarbības kopdarbs dažādām LLU institūcijām - Jelgavas pils Muzejs, LLU Komunikācijas un mārketinga centrs, LLU Fundamentālā bibliotēka un Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Uztura katedras mācībspēki.

Izstāde izveidota LZP projekta "Nacionālā identitāte: gastropoētiskais aspekts. Vēsturiskais, starpnacionālais un starpdisciplinārais konteksts" (Nr. lzp-2019/1-0294) un Jelgavas pilsētas finansētā projekta “Pavāru grāmatai no Jelgavas - 225 gadu jubileja” ietvaros.